Vizenin geçerlilik tarihleri ile kalış süresi arasındaki fark nedir?
Bir vizede geçerlilik tarihleri ile kalış süresi çok önemli 2 ayrıntıdır. Geçerlilik tarihleri vizenin hangi tarihler arasında geçerli olduğunu gösterir, kalış süresi ise geçerlilik tarihleri arasında son 180 günlük süre içindeki azami kalış süresini gösterir.
Örneğin bir vizenin geçerlilik tarihleri 1 yılı kapsarken, kalış süresi 30 gün olabilir. Bu durumda vize sahibi yurt dışına yapacağı seyahatte tek seferde en fazla 30 gün kalabilir. Şayet vizesi 2 girişli veya çok girişli (Multiple) ise, giriş hakkı kadar Schengen Bölgesi’ne giriş yapabilir, ancak kalış süresine dikkat etmesi gereklidir. Örneğimizdeki vize sahibinin Türkiye’ye en son giriş gününden (Türkiye’ye giriş yapılan gün dahil) itibaren, geriye doğru hesaplanan son 180 gün içinde azami 30 gün hakkı bulunmaktadır. (1 yıl geçerlilik tarihi ve 30 gün kalış süresi örnek olarak belirtilmiştir, her vizede bu detaylar farklı olabilir.)
Bu konuda resimli anlatım için “Vize üzerindeki bilgiler ne anlama gelmektedir?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Dil okulu için alınan vizelerde, konsolosluk dil eğitimi süresini dikkate alır ve geçerlilik tarihleri ile kalış süresini de buna uygun şekilde verir. Dolayısıyla dil okuluna gidecek kişilerin vizeleri, istisnai durumlar haricinde planlanan seyahate uygun şekilde gelmektedir. Bu konu, genel bilgi olması açısından detaylı şekilde açıklanmıştır.
Geçerlilik tarihi ve kalış süresi, Türkiye’den ayrılırken ve Schengen Bölgesi’ne giriş esnasında görevli polis memurlarınca kontrol edilir ve kural ihlali tespit edildiğinde Türk polisi tarafından Türkiye’den çıkışa veya yabancı ülke polisi tarafından Schengen Bölgesi’ne girişe izin verilmez.
0 Comments